Profiboxing.cz

Přepnout do PC verze

VIDEO Král vs. Lengál: Bitva, kterou zkur... ringový rozhodčí!

  • Napsal Antonín Vavrda

Naštvaný Vítek Král / zdroj foto: Tomáš LiškaNaštvaný Vítek Král / zdroj foto: Tomáš LiškaPRAHA – Měl to být jeden z taháků finálových bojů letošního tuzemského šampionátu, místo toho se ze souboje Vítka Krále s Vladimírem Lengálem ve váze do 75 kilogramů stala fraška. Viníkem nebyli boxeři, ale ringový Richard Tomandl!

O co přesně šlo? Prvně jmenovaný – šampion z roku 2012 – nastupoval do sobotního finále s ošklivě roztrženým pravým obočím z pátečního semifinále z tvrdého a taktéž kontroverzního semifinále s Michalem Vodárkem. „Lékařskou parodii na Černého Petra" řízenou shodou okolností Richardem Tomandlem totiž vyhrál nakonec Král.

DALŠÍ NOVINKY Z RINGU:

Lékař jej nakonec do sobotního programu pustil, jeho obočí ale bylo pochopitelně ostře sledované. A již v prvním kolo – opět celkem pochopitelně – prasklo. Jenže díky vazelíně a především adrenalinu nekrvácelo!

POHLED AUTORA ČLÁNKU:
Myslím, že v tomto jsou pravidla amatérského boxu hodně divoká. Aby o porážce Michala Vodárka v semifinále s Vítkem Králem rozhodovalo to, kdo jako poslední skončí u ringového lékaře, a ten pak prohraje TKO-i? To mi přijde hodně divné... Stejně jako finále. Pokud ringový sudí nezná pravidla a takhle hrubě zasáhne do zápasu, navíc finále domácího šampionátu, měl by za to pykat. Pokud navíc svoje chyby opakuje, trestu ujít nemůže! To už pochopili i ve fotbale a hokeji, proč ne v boxu? Výkony zmíněného rozhodčího byly po oba dny na mistrovství jedním slovem tragické! Už z tohoto důvodu si stojím za svým: tenhle zápas by měl být vyhlášený „NC" (Bez výsledku) a váha do 75 kilogramů být bez svého šampiona.

Když to jde na Tour de France (z jiných důvodů), proč by to nešlo zde? Vítek Král si totiž dle mého svým vztekem (pro mnohé pochopitelným, pro mě také, ale přesto) koledoval o diskvalifikaci, a že Vladimir Lengál nemohl vyhrát TKO, protože také sundal rukavice? Dosud mi nikdo nevysvětlil, co měl dělat, když jej ringový poslal do svého rohu s tím, že je konec. Měl si je nechat? Jak je v článku – pokud nezná pravidla rozhodčí s jednou hvězdou AIBA, jak je má do takových výjimečných drobností znát boxer, který má za sebou právě čtyři minuty boje o svůj první titul mistra republiky?! To, co udělal Lengál, by udělal na jeho místě každý boxer a troufám si říct, že i všichni trenéři a rozhodčí, kteří tvrdí, že chyboval.

Už jsem slyšel názory, že nemít šampiona by bylo špatné. Já s tím nesouhlasím – myslím, že mít šampiona po takovém finálovém duelu je špatné! Oba boxeři cítí pachuť, za kterou nemohou, stejně jako to budou mít v paměti všichni, kdo zápas viděli, nebo uvidí na videu. A minimálně za rok, na dalším republikovém šampionátu si na to hodně lidí opět vzpomene. A zpochybňování, zda je tento titul kvůli mizernému rozhodčímu ve správných rukou, si nezaslouží ani Král, ani Lengál!

Pár lidí mi během pátku řeklo, že ringový může průběh a výsledek zápasu ovlivnit daleko lépe, než bodový. Určitě netušili, že pravdivost jejich slov uvidím na vlastní oči během čtyřiadvaceti hodin...

Přesto naprosto nepochopitelně po zhruba 70ti vteřinách druhého dějství sudí Tomandl oznámil „box, stop" a zápas hodlal ukončit. A v tu chvíli rozjel divadlo, které jeho páteční „výkon" ještě předčilo. Duel totiž může tímto způsobem ukončit jen lékař. A ten tak neučinil, když byl Tomandl na přehmat upozorněný supervizorem, nahnal Krále do neutrálního rohu, kde ale lékař neshledal důvod k tomu, aby souboj nemohl pokračovat.

A rozjelo se dění v ringu i mimo něj, který na takto vrcholnou akci nepatří. Rozzlobený Král v ringu sundal rukavice, jednu zakopl na balkón velkého sálu Parkhotelu Plzeň, vzápětí letěl na ochozy i jeho chránič (obojí mu diváci ochotně vrátili zpět). Kolem ringu vznikly dohady, co dál.

Přes „tichou" poštu se totiž k supervizorovi dostalo, že lékař byl proti ukončení souboje, jenže mezitím sundal rukavice také nešťastník Lengál, jehož poslal sudí do svého rohu. Tím nevědomky zabránil tomu, aby vyhrál diskvalifikací Krále. V hořké nadsázce se dá ale říct, že pokud neznají pravidla rozhodčí, jak má „naspeedovaný" boxer, který navíc ani neví, co se děje kolem něj, vědět, že si nesmí sundávat rukavice (a kdy tak vlastně měl učinit?!)?

Výsledkem tak bylo, že bylo použito pravidlo 4.1.4. nepředvídatelné události, které se vymykají odpovědnosti Boxerů i kontrole Ringového rozhodčího. Vzhledem k tomu, že se tak stalo po konci 1. kola, dobodovávalo se. A i tento výsledek vzbudil dohady – 19:19 a 20:18 pro Krále se ještě dá vzít, 20:17 pro vítěze (tj. jedno kolo 10:8!) realitě skutečně neodpovídá.

Mistrem republiky se tak nakonec stal původně hodně rozladěný Král, který ještě hodně dlouho nemohl průběh sobotního večera rozdýchat. Stejně jako smolař Lengál, který ani počtvrté v řadě na tuzemský titul nedosáhl a minimálně podruhé hodně smolně (sporně)...

VŠECHNY NATOČENÉ ZÁPASY MISTROVSTVÍ ČR V BOXU MUŽŮ A ŽEN NAJDETE NA NAŠEM YOUTUBE KANÁLU ZDE!

VIDEO PRVNÍHO KOLA ZÁPASU VÍTEK KRÁL VS. VLADIMÍR LENGÁL

VIDEO DRUHÉHO KOLA ZÁPASU VÍTEK KRÁL VS. VLADIMÍR LENGÁL

VIDEO PRVNÍHO KOLA ZÁPASU VÍTEK KRÁL VS. MICHAL VODÁREK (končí posledním ošetřením Vodárka, po kterém následoval konec zápasu!)

POHLED AUTORA ČLÁNKU:

Copyright © 2010-2022 Profiboxing.cz

Nahoru PC verze