Profiboxing.cz

Přepnout do PC verze

Kličko odstartoval odcházení legend. Své sbohem řekli Marquez, Bradley a také Cotto

  • Napsal Antonín Vavrda

Juan Manuel Marquez knockoutoval Mannyho PacquiaaJuan Manuel Marquez knockoutoval Mannyho PacquiaaPRAHA – Hned trojice špičkových boxerů v posledním týdnu oznámila konec profesionální kariéry. V případě Portoričana Miguela Cotta (40-5, 33 KO) šlo každopádně zatím jen o oznámení očekávaného ke konci roku 2017.

„Den 31. prosince bude posledním v mém boxerské kariéře,“ přiznal oblíbený bijec přezdívaný „Junito“, který se chystá na setkání s Japoncem Yošihirem Kamegaiem (27-3-2, 24 KO). V něm bude ve hře volný titul mistra světa WBO v lehké střední váze. Po něm by se šampion čtyř váhových divizí rád rozloučil prosincovým soubojem s bijcem zvučného jméno.

DALŠÍ NOVINKY Z RINGU:

Je tak stále reálnější, že pokud Cotto vyhraje duel naplánovaný na 26. srpna do kalifornského Carsonu, bude zmíněný titul opět uvolněný a že se o něj nejspíše utká vítěz zápasu mezi Štěpánem Horváthem a Magomedem Kurbanovem. Při vší úctě k oběma rivalům, ani jeden z nich nesplňuje Cottův požadavek na zvučné jméno v rozlučkovém duelu. Ale kdo ví...

Tím zvučným jménem měl být Mexičan Juan Manuel Marquez (56-7-1, 40 KO), se kterým v minulém roce Cotto jednal. Obě legendy se ale nedomluvily na váze, ve které by se boxovalo. Marquezovi následně nevyšly ani další pokusy o comeback. Vždyť bývalý mistr světa pérové, super pérové, lehké a lehké velterové váhy, který nikdy nedosáhl na pás ve velteru, stál naposledy v ringu 17. května 2014, kdy ve dvanácti kolech vycvičil Američana Mika Alvarada.

„Dnes je pro mě zvláštní a smutný den, protože oznamuji svůj oficiální odchod do důchodu. K tomu mě donutila zranění, která mě v posledních letech provázela a zabránila mému návratu do ringu. Bolí to, ale domnívám se, že končím ve správný okamžik. Strašně rád bych se rozloučil v ringu závěrečným bojem, ale musím poslouchat své tělo,“ zaznělo z úst jednoho z nejlepších mexických boxerů všech dob.

Tím finálním bojem měl být ten o pás ve velteru, k němu ale nakonec – jak již bylo zmíněno – nedošlo. Marquez se chtěl stát prvním boxerem ze středoamerické velmoci tohoto sportu, který by získal titul mistra světa v pěti váhových divizí.

I přesto, že se mu tento cíl nevyšel, zapsal se nesmazatelně do historie tohoto sportu. Jako jeden z pěti bojovníků stál v jednom ringu proti Američanu Floydu Mayweatherovi i Filipínci Mannymu Pacquiaovi (stejně jako výše zmíněný Cotto, Oscar de la Hoya, Shane Mosley a Ricky Hatton). A jako jediný z této pětice si zapsal na své konto triumf.

Psal se datum 8. prosince 2012, kdy se Mexičan utkal počtvrté v kariéře s Pacquiaem a vzájemnou rivalitu zakončil po jedné remíze a dvou prohrách knockoutovým triumfem v závěru šestého kola. „Byla to odměna za všechny ty loupeže, které jsem s ním v předchozích třech duelech zažil. Odměna za moji odvahu jít do toho znovu a znovu,“ připomněl s odstupem času jejich tři předchozí setkání z let 2004, 2008 a 2011.

„Byl to nezapomenutelný okamžik mé kariéry. Nejen pro mě, ale i pro všechny fanoušky. Byla to krásná rivalita, ke které jsem sbíral zkušenosti ze všech těch těžkých bitev minulosti. Ty mi daly sílu porazit v té době nejlepšího bojovníka napříč vahami,“ dodal ke svému životnímu triumfu, po kterém několikrát odmítl nabídku na páté vzájemné setkání.

Marquez stál v ringu mimo jiné také s dalším boxerem, který se v minulých dnech rozloučil s boxerskou kariérou. Den po něm se rozloučil se svojí kariérou také Američan Timothy Bradley (33-2-1, 13 KO), který dokázal Mexičana, aktuálně číslo 32 na historickém žebříčku BoxRec.com napříč vahami (mezi svými krajany je druhý hned za legendárním Juliem Cesarem Chavezem), zdolat 2-1 na body v roce 2013.

V roce, kdy předvedl dva své nejlepší výkony kariéry, vedle Marqueze se dokázal popasovat také s nebezpečným ruským knockoutérem Ruslanem Provodnikovem. „Ano, byl to skvělý rok. Stejně jako všechny v mé kariéře. Jediné, co mě může mrzet, je to, že jsem se nepotkal v ringu s Floydem Mayweatherem. Bohužel pro něj byly, jsou a budou na prvním místě vždy jen peníze,“ okomentoval toto téma čtyřiatřicetiletý mistr světa dvou váhových divizí.

Následně přidal: „Mohl jsem pokračovat, vím, že by mě chtěli fanoušci v ringu ještě vidět, měl jsme na stole hodně zajímavé a lukrativní nabídky. Jenže žádné peníze světa vám nekoupí vaše zdraví a dlouhověkost. A já si chci užívat své rodiny a svých dětí. Boxu jsem vděčný za všechno, čeho jsem dosáhl, zformoval mě, dal mi cíl, jasně mě definoval. Nyní se ale chci už probouzet pouze coby otec a manžel.“

Je třeba dodat, že jeho slova o rodině rozhodně nejsou tradiční formulkou. Bradleyho manažerkou byla v poslední dekádě jeho manželka Monica. Navíc Bradley, podobně jako například jeho krajan Paulie Malignaggi, z velkého světa boxu rozhodně nezmizí. Během posledních měsíců se dokázal vypracovat na respektovaného televizního experta, když pracuje po boku svého posledního trenéra Teddyho Atlase pro televizi ESPN.

Ostatně právě tato dvojice byla tou, která pro zámořské publikum přibližovala z pod ringu duel mezi Pacquiaem, se kterým má Bradley bilanci 1-2, a Jeffem Hornem na začátku července. Ten skončil u protinožců kontroverzní výhrou domácího bijce.

A právě Pacquiao doprovodil své velké rivaly, se kterými odboxoval celkem sedm duelů s bilancí 4-1-2, do boxerského důchodu těmito slovy: „Oběma přeji jen to nejlepší. Ve všech ohledem šlo o skvělé bojovníky. Bůh žehnej oběma i jejich rodinám. Bylo mi ctí se s nimi potkat v jednom ringu v tolika skvělých soubojích.“

Copyright © 2010-2022 Profiboxing.cz

Nahoru PC verze